Food
5 minuten

Koude winters waar je thuiskomt na een lange dag en moeder een klassieke Hollandse pot op tafel heeft staan. Aardappels zijn een product dat altijd een warm gevoel met zich meebrengt. Aardappels zijn van nature rijk aan kalium, magnesium, vitamine c, vezels vitamine b6 en foliumzuur. Maar hoeveel soorten aardappels zijn er eigenlijk want wij Nederlanders denken dat het een typisch Nederlands product is maar een hoeverre klopt dat?

Conclusies

  • De meeste aardappels te vinden in het Andes gebergte
  • Niet elke soort kan je vinden bij de groenteboer

Soorten aardappels

Er zijn meer dan 4000 inheemse soorten aardappels. De meeste zijn te vinden in het Andes gebergte. Aardappel wordt vegetatief vermeerderd, wat betekent dat een nieuwe plant kan worden gekweekt uit een aardappel of stuk aardappel, een “zaadje” genoemd. De nieuwe plant kan 5-20 nieuwe knollen produceren, dit zijn genetische klonen van de moederzaadplant. Aardappelplanten produceren ook bloemen en bessen die 100 – 400 botanische zaden bevatten. Deze kunnen geplant worden om nieuwe knollen te produceren.

Soorten in Nederland

Er worden 550 soorten in Nederland geteeld. ze zijn niet allemaal te vinden bij de groenteboer, een aantal worden namelijk speciaal voor fabrikanten geteeld. Denk aan meelfabrieken en chips fabrieken. Ook de aardappels die je in de supermarkt of bij de groenteboer koopt kun je niet voor dezelfde doeleinde gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden.

  •      Eigenheimer: Gele aardappel, hij is zeer kruimig en daardoor goed je gebruiken in stampotten, soepen en aardappel puree.
  •      Charlotte: gele vastkokende aardappel, dit maakt het perfect om te bakken of in salades te verwerken.
  •      Roseval: Rode aardappel die geschikt is om te koken, bakken, frituren of in salades te verwerken.
  •      Maritiema: gele kruimige aardappel die geschikt is voor stamppotten, puree, frituren en poffen.

Wist je dat de zoete aardappel geen familie van de aardappel is. De zoete aardappel is in tegenstelling tot de aardappel een groentesoort. Ik ben zelf een groot fan van de Roseval aardappel. Heerlijk in de oven met rozemarijn, tijm, knoflook en olijfolie. Eenvoudig maar lekker, lekker eten hoeft niet ingewikkeld te zijn.