Food
20 minuten

Ook wel het witte goud van ons kikkerlandje genoemd. Een seizoen product wat tegenwoordig heel het jaar door in de supermarkt te vinden is. Wij het woord asperges denk ik aan ambacht . Asperge is rijk aan Vitamine c, kalium, calcium, magnesium en voedingsvezels Wat weet jij over deze sappige stengels?

Conclusies

  • De eerste bewijzen van de asperge gevonden in Egypte. Later pas naar Nederland gekomen.
  • De ondergrondse delen van de asperge overwinteren.
  • Het zonlicht zorgt voor de groene kleur van de groene asperge.

Herkomst van de asperge

Egypte je zou het niet denken maar er zijn bewijzen gevonden van de oudste asperge cultuur. Er zijn tekeningen van asperges in de piramide van Sakkara gevonden. Zevenentwintig honderd vijftig jaar voor Christus om precies te zijn. De asperge had nog een lange weg te gaan voordat hij bij ons terecht kwam. Door de eeuwen heen is de asperge via Italië en Spanje uiteindelijk bij ons terechtgekomen. In de 18de eeuw mochten we de gouden staven eindelijk verwelkomen. In de 19de eeuw werd de teelt grootschaliger opgepakt, na de Tweede Wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland hét aspergecentrum van Nederland.

Asperge teelt

De asperge is een plant die acht tot tien jaar achtereenvolgend wordt geteeld. De bovengrondse plant sterft al in de herfst. De ondergrondse delen overwinteren om uiteindelijk in de lente een nieuwe plant met stengels te vormen. Deze worden onder de grond gestoken en als witte asperges verkocht. Volgens de traditie wordt de tweede donderdag van april tot 24 juni geoogst. Hierna wordt de plant met rust gelaten.

Verschillende soorten

Het grootste verschil is dat de witte asperges onder de grond groeien en de groene boven de grond. Door het zonlicht heeft de groene asperge zijn kleur te danken. Het verschil zit hem daarnaast ook in de smaak en voedingswaarden. De witte asperge is iets zoeter en delicater gaat goed samen met verfijnde zachte smaken zoals ei, ham en boter. De groene asperge is een stuk sterker qua smaak. Perfect om wat gedurfde  smaakcombinaties te maken. Lekker in combinatie met Parmezaan en gedroogde ham, wat je weer kunt verwerken in een risotto.

Bij deze wat kooktechnieken die je toe kunt passen:

Koken, bakken, roosteren, blancheren, stomen, frituren, garen, glaceren, grillen en roerbakken