My Shape is het meest volledige online coaching platform uit Nederland. Wij laten zien dat het ook anders kan.

Food
2 minuten

Hoogstwaarschijnlijk ben je uit nieuwsgierigheid op deze pagina terecht gekomen, omdat je wilt weten waar een dadel nou eigenlijk vandaan komt. We hebben de neiging om alles in onze mond te stoppen, zonder er bij stil te staan wat het is of waar het vandaan komt. Bij een biefstuk weten we allemaal dat het van een koe komt, maar waarom weten we zo weinig over groente en fruit?


Wat is een dadel nou eigenlijk? 

Een dadel is een steenvrucht, afkomstig van de dadelpalm. De vrucht is 5 tot 7 cm lang, en 2 tot 3 cm in diameter. Het is niet voor niets dat je over het algemeen denkt bij een dadelpalm aan het Midden Oosten, want de dadelpalm is daar een van de kenmerkende bomen. Wat daarnaast interessant is aan de dadelpalm dat hij tweehuizig is, er zijn dus bomen met vrouwelijke en bomen met mannelijke bloeiwijzen. De bestuiving gebeurt door de wind. Alleen de vrouwelijke bomen, die tot 25 meter hoog kunnen worden, dragen vruchten die vanuit de bladoksels in trossen naar beneden groeien. soms wel 40 trossen uit 1 bladoksel, en per tros kunnen er tot 25 à 30 dadels aan groeien In de oogsttijd, van half september tot december, kunnen dan per boom tussen de 20 en 150 kilo dadels worden geoogst. Dadels zijn voornamelijk rijk aan Kalium, magnesium en vitamine B.

 

Hoe kan je de dadel het beste gebruiken? 

Je ziet de dadel over het algemeen terug in hippe patisserie recepten, waar hij als suikervervanger fungeert. Puur omdat er dan natuurlijke suikers inzitten, wat beter zou zijn. Dat is natuurlijk niet zo, want je lichaam kan geen onderscheid in suikers maken. De dadel is meer dan alleen een suikervervanger. Kook hem maar een keer mee met je curry, dat voegt echt iets toe als je het mij vraagt. En uiteraard is hij lekker in je home made granola. Gebruik hem in combinatie met spek, of verwerk hem in de jus.

Conclusies

  • Dadel is een steenvrucht;
  • Hij groeit aan een dadelpalm;
  • Er zijn bomen met vrouwelijke en bomen met mannelijke bloeiwijzen;
  • van half september tot december worden dadels geoogst;

Bronnen

  1. https://eetweetjes.nl/weetje/dadel/
  2. https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=935
  3. https://broedersinchristus.nl/Bijbel-dadelpalm

Hoe gebruik jij de dadel?