Food
20 minuten
Dit is voor mij wederom een product wat mij moet denken aan vroeger. Als kleuter kreeg ik een papje voorgeschoteld wat ik op moest eten. van de structuur op zichzelf werd ik misselijk en deed ik alles om het niet te hoeven eten. Hedendaags eet ik het bijna elke dag maar nog steeds niet in de pap vorm omdat je er veel meer leuke dingen mee kunt doen. Havermout is rijk aan vitamine B, ijzer, kalium, magnesium en zink.
Ontdek andere gezonde ingrediënten
Conclusies
- Met de paplepel ingegoten en een bom van voedingsstoffen.
- Zevenduizend jaar voor Christus aten wij al haver.
Wat is havermout?
Het is niks anders dan gebroken haver. Haver is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. Het is een graansoort van oudsher, al sinds zevenduizend jaren V. Chr. De oorsprong van haver ligt in Zuidwest-Azie en Zuidoost-Europa, en is ontstaan uit wilde haver. In de middeleeuwen was haver een belangrijk graan voor de mensen en het vee. Daarnaast was haver een belangrijk bestandsdeel van bier. Vroeger werd naast witte haver ook zwarte en gele haver geteeld. Klinkt niet heel aantrekkelijk als je het mij vraagt.
Het Pellen
- De haver dop wordt eerst gepeld omdat hij niet verteerbaar is. Dit gebeurt met een speciale pelmolen waar de korrels met brute kracht doorheen worden geslingerd.
- We komen dan bij de haverzemel. Dit is de beschermende vezel en olierijke buitenvlaag van het zaad. Hierin zitten ook veel (poly) fenolen waarvan de zogenoemde avenanthramiden. Hier is veel onderzoek naar gedaan.
- Dan komen we bij het endosperm. Dit vormt de bron van het zetmeel.
- Als laatste komen we bij de haverkiem. Hieruit ontwikkelt zich uiteindelijk de nieuwe haverplant, ook hierin zitten veel voedingsstoffen.
Variaties
Ik gebruik fijne havermout (havermeel) of havermout. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden noemen wat je met havermout kunt doen.
- Een lekkere smoothie met eiwitten en rood fruit,
- Pannenkoeken
- Cup cakes
- Een taart
- Bananenbrood
- Overnight oats
- Havermout pap