Food
20 minuten

Iedereen kent knoflook wel maar wist je ook dat er meer dan 200 soorten knoflook zijn. 80% van alle knoflook in Nederland komt uit Azie. Zonde eigenlijk want in ons koude kikkerlandje verbouwen wij zelf ook gewoon knoflook.

In Leusden (het dorpje waar ik ben opgegroeid) zit een knoflook boer die 45 verschillende soorten knoflook verbouwt. Het verschil zit hem in de grote, de kleur en uiteraard de smaak. Voorbeelden van soorten zijn: Artichoke, silverskin, purple stribe rocamboles.

Conclusies

  • Tachtig procent van de knoflook uit Azië.
  • Twee keer per jaar oogsten wij knoflook.

Hoe groeit knoflook?

Eigenlijk heel simpel… gewoon als een normale bloembol. De knoflookbol groeit onder de grond. Boven de grond groeit er een bloem uit die wij ook gewoon kunnen eten. Wist je dat knoflook twee keer per jaar geplant wordt? Als ze in oktober geplant worden komen er grotere bollen uit dan als ze in april/mei geplant worden.

Hoe gezond is knoflook?

  • Knoflook is rijk aan jodium, calcium, magnesium, ijzer, zink.
  • Vitamine A, B-complex en C
  • Enzymen eiwitten
  • Antibiotische stoffen