Food
20 minuten

Rijst op zichzelf klinkt voor de meeste als een saai product. Als ik jou vertel dat japanners tien jaar moeten leren om een goede sushi chef te worden klinkt het dan nog steeds zo saai? Wist je dat er meer dan 8000 verschillende soorten rijst zijn? Natuurlijk zitten er meer voedingsstoffen in bepaalde rijstsoorten. Wilde rijst en zilvervliesrijst zijn daar goede voorbeelden van. De voedingswaarden lopen uiteen maar zal een paar soorten voor je  uitlichten.

Conclusies

  • Achtduizend verschillende soorten rijst.
  • Sushirijst vaak uit Italië en het zusje van risottorijst.
  • Zilvervliesrijst is een rijstsoort met een rijk vezelgehalte.
  • Pandan rijst is heerlijk voor curries
  • wilde rijst is een goede eiwitvervanger maar oorspronkelijk geen rijst.
  • Basmati is vergelijkbaar met pandan rijst

Sushirijst

Wist je dat sushirijst het zusje van de paella en risottorijst is? Veel sushirijst wordt ook in Italië verbouwd. Sushirijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die veel zetmeel van zichzelf bevat. Om die reden wordt het ook wel kleefrijst genoemd. Om de perfecte sushirijst te koken kun je het beste een rijstkoker gebruiken. Je denkt nu waarschijnlijk dat ik geen rijst kan koken. Japanners gebruiken altijd een rijstkoker dus waarom zou ik heel bijdehand in de pan rijst gaan koken?

Zilvervliesrijst

Een rijstsoort waar het vliesje niet vanaf is gehaald waardoor hij meer vezels bevat. Hierdoor krijg je een verzadigder gevoel. Is je weleens opgavallen dat je meer witte rijst dan zilvervliesrijst kunt eten? Dit komt door de voedingsvezels. Wil dit zeggen dat je witte rijst beter kunt laten staan? Nee zeker niet… door veel groente toe te voegen verbeter je de gehele voedingswaarden van het gerecht. Deze rijstsoort heeft een nootachtige smaak. Zilvervliesrijst is perfect om nasi mee te maken.

Pandanrijst

Rijstsoort met een lange korrel afkomstig uit Thailand. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Voor het maken van een curry is pandanrijst perfect. Oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad.

Wilde rijst

Wist je dat wilde rijst eigenlijk helemaal geen rijstsoort is? Wilde rijst is eigenlijk geen rijst, omdat het afkomstig is van het zaad van een bepaald soort gras afkomstig uit Noord -Amerika. Het groeit vooral in meren en vijvers, Tegenwoordig wordt het wel geteeld in grote rijstvelden. Wilde rijst is rijk aan eiwitten. Per 100 gram ongekookte rijst 20 gram eiwitten. Perfect als veganistische eiwitbron. Het is onder andere heerlijk te verwerken in salades, ik zelf maak er graag Pilav mee. Een gerecht uit het Midden Oosten.

Basmatirijst

Basmatirijst heeft ook een lange korrel en komt oorspronkelijk uit het noorden van India en wordt daar ook veel gegeten. Je ziet deze rijstsoort veel in de keuken van Pakistan en Bangladesh. Deze soort is vergelijkbaar met pandanrijst. Basmatirijst langer, dunner en daarnaast iets droger. Deze rijstsoort is lekker bij curry ‘s en andere indiaanse gerechten met een goede saus.