Food
20 minuten
Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: waar komt kerrie vandaan en hoe groeit het? Dit was een strik vraag, want kerrie is helemaal geen plant of boom. Kerrie is eigenlijk niks anders dan een samengesteld specerijenmengsel.
Ontdek andere gezonde ingrediënten
Conclusies
- kerrie groeit niet aan een plant.
- kerrie is een samengesteld specerijen mengsel.
- In Nederland hebben wij onze eigen samenstelling.
Waar komt kerrie vandaan?
Kerrie komt van oorsprong uit India. Al snel werd het kruidenmengsel door de Engelsen overgenomen en zo is het langzaam de markt ingerold. In Nederland kennen we vooral kerrie djawa, kerrie madras en kerrie masala. Masala ook wel bekend door het populaire Surinaamse gerecht roti.
Waarom vinden wij kerrie zo Nederlands?
Kerrie is niks anders dan een samengesteld kruidenmengsel waar kurkuma de basis van de kleur bepaald. Elk land of elke regio heeft zijn eigen kerrie, dus wij ook… Wat zijn de ingrediënten die het zo Nederlands maken?
Het basisrecept:
- Kurkuma
- Koriander
- Kruidnagel
- Komijn
- Zwarte peper
- Gember
Nederlandse toevoeging:
- Nootmuskaat
- Mosterdzaad
- Selderij
- Piment
- Karwijzaad
- Venkelzaad
- Lavas
Andere leuke kerrie recepten
Negentiende-eeuws Brits kerriepoeder
- 2 el kurkuma poeder
- 2 el gemalen koriander
- 1 el gemberpoeder
- 1 el cayennepeper (poeder)
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen kardemom
- ½ tl kruidnagelpoeder
Madras kerriepoeder
- 8 el korianderzaad
- 4 el komijnzaad
- 2 el venkelzaad
- 2 el gedroogde chilipeper, in stukjes (of meer)
- 1 el zwarte peperkorrels (of meer)
- 1 el zwart of bruin mosterdzaad
- 1 tl fenegriekzaad
- 0,5 el gemalen kurkuma
- 1 el gedroogde of verse curry blaadjes
Garam Masala
- eetlepels korianderzaadjes
- 2 eetlepels komijnzaadjes
- 2 theelepels groene kardemom
- 1 theelepel zwarte kardemom
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel gedroogd gember
- ½ theelepel nootmuskaat
- 4 stokjes kaneel van ongeveer 6 centimeter
- 2 gedroogde hete chilipepers (meer voor extra pikant)
- 2 blaadjes gedroogde laurier
Wat is jouw favorieten kerrie recept? Laat het weten in de reacties en wie weet komt jouw recept hier binnenkort tussen te staan.