Fitfacts
5 minuten
Starende naar het schap met de magnetronmaaltijden, niet wetende of het nou wel zo slecht is als we daadwerkelijk denken. Kook met zoveel mogelijk verse producten en laat het bewerkt voedsel ‘’processed food’’ zoveel mogelijk staan, is wat ons geadviseerd wordt over het algemeen. Met bewerkt voedsel bedoel ik voornamelijk de fabrieksproducten.
Ontdek andere interessante weetjes
Conclusies
- Bewerkt voedsel bevat minder vezels en proteïne per calorie;
- Bewerkt voedsel is minder verzadigend dan onbewerkt voedsel;
- Onbewerkt voedsel zorgt voor hogere leptine en lagere Ghreline;
Waarom bewerkt voedsel?
Iedereen neemt zonder dat je er bij stilstaat bewerkt voedsel. Het is inderdaad makkelijk om te zeggen dat je meer eet als je veel bewerkt voedsel eet, maar er zit wellicht een logische reden achter waarom dit is. Voordat ik ga uitleggen waarom het wel of geen fabel is, wil ik bij de basis beginnen.
Wat zijn voorbeelden van bewerkt voedsel?
- Kaas
- Brood
- Koekjes
- Magnetronmaaltijden
- Cornflakes
- Hagelslag
- Ham
Een van deze producten heb jij waarschijnlijk wel in huis durf ik te gokken. Je ontkomt er zeker niet aan. Al ben ik van mening dat we magnetronmaaltijden tegenwoordig zoveel mogelijk laten staan, ben ik toch benieuwd of er mensen zijn die dit lezen en het toch stiekem weleens in huis halen. Het is af en toe een makkelijke oplossing als je even geen zin hebt om te koken.
Wat zegt de wetenschap?
In een metabolische afdeling werden 2 weken lang 20 volwassenen 2 verschillende diëten voorgelegd. Ze kregen een dieet met onbewerkt voedsel of een dieet met ultra bewerkt voedsel. Beide groepen mochten zoveel mogelijk eten. Wat bleek nou, de groep met het bewerkte voedsel dieet consumeerde 500 calorieën meer per dag. Waardoor het gewicht en de vetmassa toenam, terwijl de vetmassa bij het onbewerkte dieet reduceerde. De eiwitinname bleef gelijk, maar het aantal koolhydraten en vetten was hoger bij het ontbijt en de lunch. Bij het onbewerkte dieet was het verzadigingshormoon (leptine) aanzienelijk hoger en het hongerhormoon (Ghreline) aanzienelijk lager.
Helemaal geen bewerkt voedsel?
Het is te makkelijk om te zeggen dat we helemaal geen bewerkt voedsel meer kunnen eten. Omdat er over het algemeen weinig vezels en proteïne in bewerkt voedsel zitten, waardoor het minder snel verzadigt en je sneller geneigd bent om veel te eten. Er zijn zeker wel voorbeelden van bewerkt eten. Neem bijvoorbeeld volkoren brood, dat is ook een bewerkt product waar veel vezels in zitten. Je hoeft dus zeker niet alles te laten staan, maar misschien moet je er nog een keer extra over nadenken wat je in huis haalt. Wil jij je kennis verder uitbreiden en je beste shape ooit neerzetten? Probeer dan onze PRO ONLINE COACHING, met elke twee weken een nieuwe webinar.
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31105044
- Does the consumption of caloric and non-caloric beverages with a meal affect energy intake?
- Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public health nutrition
- Ultra-processed foods, protein leverage and energy intake in the USA
- Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure
- Role of nonexercise activity thermogenesis in resistance to fat gain in humans.
- Body Fat Loss Automatically Reduces Lean Mass by Changing the Fat-Free Component of Adipose Tissue
- massmember.com/the propstart problem: processed foods and overeating.