Fitness
20 minuten

Bij het lezen van dit artikel zijn jullie waarschijnlijk je goede voornemens al uit het oog verloren. New year new me…. De eerste weken van januari zijn de sportscholen gevuld met de mensen die de rest van het jaar alleen maar sponsoren en waarschijnlijk niet meer komen. Hoe komt het dat 80 procent van de mensen het niet volhoudt?

Je doel niet meetbaar maken

Hier gebruik ik de SMART  methode voor. Nee ik heb het niet over die kleine schattige auto. Wat ik bedoel is je doel: Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden maken. Ik zal hieronder een paar kleine voorbeelden geven zodat jullie een beeld krijgen.

Conclusies

  • Specifiek: Wat willen we bereiken?
  • Meetbaar: Het vetpercentage meten
  • Acceptabel: heb jij 100 procent commitment met je doel?
  • Realistisch: Je kunt niet zo gespierd als Arnold worden in 1 jaar.
  • Tijdsgebonden: 2 kg afvallen per maand (Hier kom ik zo op terug)

Verschillende doelen

Lange termijn doel:

Een doel tussen de 3 en 6 jaar. Bijvoorbeeld je spierkracht met vijftig procent verhogen. Zonder een lange termijn doel is het naar mijn mening lastig om gefocust te blijven.

 

Korte termijn doel:

elke week 500 gram afvallen voor een maand lang. Dit zijn makkelijk te meten doelen, deze doelen kun je makkelijk elke maand bijstellen en in kleine beetjes naar je lange termijn doel werken.

Het juiste moment bestaat niet!!

‘’Maandag begin ik echt met fitnessen’’ ‘’in januari ga ik echt afvallen’’ dat soort uitspraken komen je wellicht bekend voor. Sterker nog waarschijnlijk heb je ze zelf als smoes gebruikt om voor de zoveelste keer onder iets uit te komen. Maar vraag jezelf eens af: wat is het ultieme moment om te beginnen? Nee dat is er niet!! Waarom zou jij de maandag nodig hebben om te starten? Omdat je in het weekend je kop eraf hebt gezopen en je de week goed wilt beginnen? Je komt op maandag thuis je zit lekker op de bank tv te kijken. Je begint jezelf weer voor te liegen, ik ga morgen echt sporten vandaag ben ik te druk. Te druk met je favoriete serie kijken misschien.

Ik heb nu echt geen motivatie!

Zou het misschien kunnen dat je geen duidelijk doel voor ogen hebt? Dit is waarschijnlijk het grootste probleem dat je s ‘avonds niet van die bank af komt. Denk je dat ik elke dag zin heb om te trainen? Nee dat heb ik niet maar toch ga ik. Dit komt omdat ik een doel voor ogen heb. 5 kg spiermassa aankomen is mijn doel. Motivatie is iets tijdelijks wat na een nachtje slapen zo verdwenen is. Stel scherpe doelen voor jezelf en zet ze op papier, dat gaat je honderd procent helpen gefocust te blijven.

Wat is jouw doel aankomend jaar?