Fitfacts
20 minuten
Iedereen herkent het wel; je bent lekker ergens een ijsje aan het eten en je komt toevallig een bekende tegen. Diegene zegt: Past dat wel in je dieet? Want een ijsje is toch slecht?
Laat ik nog een voorbeeld nemen: ik maak een lekkere curry met witte rijst en wat groente erin, want dit is natuurlijk een super goede maaltijd die perfect in mijn schema past, of niet?
Wat voor verschil ziet mijn lichaam als we naar deze twee voorbeelden kijken? Het antwoord mag je mij aan het eind van dit artikel geven.
Waar bestaat onze voeding uit? Macronutriënten: macronutriënten leveren calorieën en energie aan je lichaam. Macronutriënten is eigenlijk een verzamelnaam voor: Koolhydraten, eiwitten en vetten. Waar hebben we deze voor nodig? Ik zal het kort toelichten.
Ontdek andere interessante weetjes
Conclusies
- Koolhydraten worden allemaal op dezelfde manier afgebroken.
- Eiwit zijn de bouwstoffen van ons lichaam.
- Vetten leveren meer dan twee keer zoveel energie.
Koolhydraten: de brandstof van je lichaam. Koolhydraten zijn niks minder dan suikers. Snelle suikers zit o.a. in snoep. Je herkent het gevoel vast wel dat je na het eten van een snoepje lekker veel energie hebt. Langzame koolhydraten zitten o.a. in brood en pasta. Chemisch zijn het allemaal verbindingen van koolstof, waterstof en zuurstof. In de maag en de darmen worden de koolhydraten omgezet tot glucose, fructose en galactose. Dit komt in ons bloed terecht en zo krijgen we simpelweg energie.
Eiwitten: Eiwitten zijn bouwstoffen voor je lichaam. Deze zijn opgebouwd uit aminozuren. Vooral spierweefsel is hier voornamelijk uit opgebouwd. Voorbeelden van functies van eiwitten is de opbouw van nieuw weefsel en de afbraak van oud weefsel. 1 gram eiwit bevat 4 kcal.
Vetten: vetten zijn samen met koolhydraten de belangrijkste energiebron. Vetten leveren 9 kcal per gram, naast koolhydraten 4 kcal per gram. Dit betekent dat vetten meer dan tweemaal zoveel energie leveren. Vetten zijn daarmee de belangrijkste opslag om ons lichaam energie te leveren.
Verschillende soorten vetten:
Onverzadigde vetten: Dit wordt ook wel het gezonde vet genoemd. We hebben enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Het verschil zit hem in de scheikundige structuur.
Verzadigde vetzuren: Verzadigde vetten worden ook wel de slechte vet soorten genoemd. Verzadigde vetsoorten verhogen het slechte cholesterolgehalte in het bloed (LDL), wat slecht voor de bloedvaten zou kunnen zijn. Het wordt aangeraden op deze vetten zoveel mogelijk te beperken. In onderzoeken komt steeds vaker naar boven dat het om de juiste balans gaat tussen vetten. Omdat verzadigde vetsoorten bijna overal in zitten, is het lastig om te helemaal te mijden. Zorg dus dat je meer onverzadigde vetsoorten binnenkrijgt.
Transvetten: Deze vetten zijn ook verzadigde vetzuren, wat slecht zou kunnen zijn voor je bloedvaten, zoals ik hierboven vermeldde. In andere artikelen ga ik iets verder in op vetten.
Micronutriënten: Dit zijn voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Voorbeelden zijn vitamines, mineralen en spoorelementen. Micronutriënten zijn essentiële bouw- en voedingstoffen die ons lichaam nodig heeft. Een goed geoliede machine loopt altijd beter, toch? Vergelijk de olie in dit geval met de micronutriënten en je weet waarom ze zo belangrijk zijn.
Stukje basis wat ik jullie even snel in het kort heb uitgelegd. Dan komen we nu terug bij de beginvraag.
Wat zijn de calorieën in een ijsje?
Een bakje van een populair merk ijs:
Calorieën: 250 kcal
Vetten: 16 gram
Koolhydraten: 21 gram waarvan 20 gram suiker
Eiwitten: 4 gram
Wat zijn de calorieën in een curry:
Garnalen curry met kokos en paksoi
Calorieën: 434 kcal
Vetten: 19.6 gram
Koolhydraten: 38.8 gram
Eiwitten: 25.7 gram
Wat zijn de calorieën in een ijsje?
Een bakje van een populair merk ijs:
Calorieën: 250 kcal
Vetten: 16 gram
Koolhydraten: 21 gram waarvan 20 gram suiker
Eiwitten: 4 gram
Wat zijn de calorieën in een curry:
Garnalen curry met kokos en paksoi
Calorieën: 434 kcal
Vetten: 19.6 gram
Koolhydraten: 38.8 gram
Eiwitten: 25.7 gram
Conclusie
Als wij puur naar de voedingswaarden kijken waarom zou ik geen ijsje kunnen nemen maar wel de curry? Omdat er misschien meer eiwit inzit Luc en die bouwstoffen heeft je lichaam nodig.
Hm oké… maar stel dat ik de rest van de dag zorg dat ik genoeg eiwitten binnenkrijg, zou ik dan het ijsje wel kunnen eten? Die vraag mogen jullie zelf beantwoorden.
Stel dat jij 2000 kcal per dag eet en je eet een ijsje en blijft nog steeds onder die 2000 kcal kom je dan aan JA OF NEE? Ik denk dat jullie onderhand het antwoord heel goed zelf kunnen geven.