Fitfacts
5 minuten

Tijdens het bankdrukken begin ik het erg zwaar te krijgen. Die laatste rep probeer ik er met volle kracht uit te pushen. Ik haal het net niet, in mijn ooghoeken zie ik een van de vaste krachtpatsers in de gym mij te hulp schieten. Hij begint mij te spotten bij de ellebogen. Is dit wel correct? Hoewel 95 procent van de sporters bij de ellebogen spot, vraag ik mezelf af of ze er bewust voor kiezen en over nadenken.

Conclusies

  • Veiligheid staat altijd voorop;
  • Arm kan dubbel klappen tijdens het spotten;
  • Veiligste manier is om bij de polsen te spotten;
 

Waarom heb je eigenlijk een spotter nodig?

Je kan het gewicht eigenlijk zelf wel tillen, maar hebt moeite met de dumbbells in de juiste positie te krijgen. Of het is fijn om even die laatste rep er uit te pushen, zodat je elke week weer progressie blijft maken. Want stilstaan is misschien wel een van de vervelendste dingen. Elke week tot spierfalen trainen is absoluut niet nodig om spiergroei te optimaliseren, maar daar schrijf ik graag een ander artikel over. Het is af en toe fijn als iemand je kan helpen tijdens het dumbbell drukken, om wat voor reden dan ook. Laten we even kijken hoe je het veiligst je gym maatje kunt spotten tijdens de dumbbell press.

Wat is de juiste manier?

Uiteraard staat dit gewoon in een boek geschreven, maar laten we er op een logische manier naar kijken. Wat kan er gebeuren als je iemand spot bij de ellebogen, wanneer hij het zwaar krijgt? Precies!! Zijn arm kan nog steeds alle kanten op. Vijf jaar geleden toen ik net kwam kijken in de gym, deed ik het ook verkeerd. De gast die ik aan het spotten was vertelde dat zijn arm uit de kom is geschoten tijdens de dumbbell press. Dat kan er dus gebeuren. Het voelt misschien natuurlijker aan om iemand te spotten bij de ellebogen, maar vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat.

 

Natuurlijk blijft het nog steeds een persoonlijke voorkeur. Daarnaast gaat het bijna nooit verkeerd, maar wil jij de spotter zijn wanneer iemand zijn arm blesseert tijdens de dumbbell press?

 

 

Bronnen

NSCA's Essentials of personal training  sec edition - page 291

Word nu lid en krijg 2 maanden gratis op onze online coaching.