Fitfacts
20 minuten

Kokosolie het wondermiddel wat ook nog eens voor vetverbranding zorgt. Met de ultieme combinatie van vetzuren heeft het een positieve impact op onze stofwisseling. Misschien moeten we met z’n allen in zoveel mogelijk producten kokosolie stoppen want tja… dan vallen we af niet waar?

Conclusies

 • Claim: Kokosolie een positieve werking op de stofwisseling.
 • Het effect van de lengte van het vet die zou kunnen helpen.
 • MKT’s verhogen het calorieën verbruik met 5%.
 • Larinezuur (hoofdbestandsdeel kokosolie) is helemaal geen MKT.
 • Je zou 750 gram kokosolie binnen moeten krijgen om het effect te optimaliseren. Dat wil zeggen dat je 6000 kcal extra binnenkrijgt.

Waarom denken wij dat kokosolie voor vetverbranding zorgt?

Het gaat om het effect van middelketen-triglyceriden (MKT’s) waarvan ze denken dat het in het lichaams zich anders gedragen dan langketen-triglyceriden(LKT’s) want de kleinere MKT’s zouden sneller opgenomen worden en verbrand dan LKT’s. Helaas is er nog geen bewijs voor deze claim. Toch wordt er gedacht dat ze een rol spelen bij de vetverbranding.

Calorieën verbruik verhogen door kokosolie.

In een recente studie laten ze zien dat 15 tot 30 gram MKT’s het calorieën verbruik met 5% te verhogen. Dat is een gemiddelde van 120 kcal per dag. Er zijn nog meer studies waar precies hetzelfde naar boven komt. Hertikken positief al die mooie claims over kokosolie. als ik de opzoeken lees klinkt het toch wel erg aannemelijk.

maar wat klopt er niet?

Kokosolie bevat maar heel weinig MKT’s. Alle onderzoeken en studies die werden gedaan waar het positieve resultaat uitkwam. Werden gedaan met gefractioneerde oliën. Samengesteld met allen vetzuren behalve capryl en caprinezuren. (acht en tien koolstofatomen) te verwijderen. De MKT’s die bij de onderzoeken gebruikt werden bevatten geen larinezuur, dat is het hoofdbestanddeel van kokosolie. De meeste studies en onderzoeken hierboven beschouwen laurinezuur helemaal niet als MKT en toch worden de effecten van de MKT onderzoeken gebruikt voor de afvalclaims.

maar wat klopt er niet?

Technisch gezien kan laurinezuur als LKT en MKT worden beschouwd. Als Biologische we naar de biologische functie kijken valt het duidelijk onder de lange-ketengroep. Dit is precies de reden waarom larinezuur wordt verwijderd wanneer er MKT’s uit kokosolie worden gehaald wanneer ze gebruikt worden voor medisch onderzoek.

Zelfs zou de vetverbrandingsclaim over kokos kloppen. Zou kokos 4 procent MKT’s bevatten en je wilt gebruik maken van 5% extra calorieën verbranding die je krijgt bij 30 gram, zou je 750 gram kokosolie binnen moeten krijgen. Naast dat het mij persoonlijk niet lekker lijkt om 750 gram kokosolie op een dag binnen te krijgen je 6000 calorieën rijker bent. Alles voor die 120 calorieën extra die je zou verbranden op een dag.

Eet jij kokosolie?

Bronnen

 •      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/
 •      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18061058/
 •      https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/
 • https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/coconut-fat-and-serum-lipoproteins-effects-of-partial-replacement-with-unsaturated-fats/1793E90524FC34B36261581F36676E72
 •      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/8654328/
 •      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290321/
 •      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/