Fitfacts
20 minuten

Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen gemotiveerd zijn? of sterker nog niet gemotiveerd zijn om iets te doen. Zorgt motivatie dat je dingen gedaan wilt krijgen die je anders nooit voor elkaar krijgt. Wij mensen willen heel veel, we zeggen dat we het doen maar doen we ze daadwerkelijk ook. Laten we beginnen woord zonder de daad bij het woord te voegen want daar gaat het eigenlijk om.

Conclusies

 • We zeggen heel veel maar doen heel weinig.
 • Motivatie is de wil op iets te bereiken. Dan hebben we nog twee verschillende vormen. intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.
 • We liegen vaak tegen ons zelf zonder dat we het weten.
 • Leer de 5 seconden regel om je brein te overmeesteren.

Wat is motivatie?

Motivatie is de wil op iets te bereiken. Dan hebben we nog twee verschillende vormen. intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

 

 •      Intrinsieke motivatie is als je het vanuit je zelf wilt, dus bijvoorbeeld omdat je de betreffende activiteit leuk vindt.
 •      Extrinsieke motivatie is als er druk gezet wordt door je omgeving om iets te bereiken.

je bent super gemotiveerd om te gaan sporten. Maar je komt thuis na een lange dag werken en gaat met je bord voor het tv zitten. Wat er vervolgens gebeurt is voor de meeste mensen herkenbaar. Je begint jezelf voor te liegen dat het helemaal niet nodig is om te gaan sporten. Kan je net zo gemotiveerd zijn maar je brein kiest altijd voor de eenvoudige weg. Waarom houden mensen zich niet aan hun goede voornemens? Omdat ze simpelweg terugvallen in hun oude gewoontes. Nieuwe schoenen kopen triggert nou eenmaal het beloningssysteem.

Leer binnen 5 seconden je brein te overmeesteren.

Hoe vaak kwamen er goede ideeën in je op? je dacht waarschijnlijk dat je de motivatie mist om iets te doen. Wij mensen zijn helemaal niet gemaakt om dingen te doen. Mel Robbins schreef het boek de 5 second rule. En nee, ik heb het niet over eten wat je per ongeluk op de grond liet vallen en het opraapte binnen 5 seconden zodat je het nog mag eten. ze geeft als voorbeeld: je zit in een meeting je wilt iets zeggen maar op het laatste moment bedenkt je brein zich en zegt het toch niet. Je brein heeft miljoenen signalen die hij stuurt om je te waarschuwen.

Hier een simpele methode om het toe te passen

 •      tel terug 5-4-3-2-1 en ga over tot actie.

De vijf elementen

 1.    Er komt een instinct naar boven (ik wil gaan sporten)
 2.    Handelen aan de hand van je doel (500 gram per week afvallen bijv)
 3.    Direct overgaan tot actie: neem de controle over en ga direct over tot actie. (bijv of je fiets springen naar de gym.)
 4.    Binnen 5 seconden over gaan tot actie: Bijvoorbeeld de sleutel van je fiets pakken. Als het maar in de richting van je instinct is.
 5.    Or your brain will kill it: Als je niet binnen 5 seconden overgaat tot actie dood je brein de droom

Ons brein houd ons graag voor de gek dus ik hoop jullie met deze methode te hebben geholpen. Knoop het volgende in je oren: Motivation is garbage.

Wat is jouw doel?

Bronnen

 1. The 5 second rule van Mel Robbins