Fitfacts
5 minuten

Nu ook ik langzaam richting de dertig ga, begin ik mezelf soms dingen af te vragen. Kan ik over tien jaar nog net zo lekker trainen als ik nu doe? Ik klink misschien heel oud als ik mezelf van dit soort vragen ga stellen, maar ik weet dat jij dat stiekem ook weleens doet. Want wie zegt dat we daadwerkelijk sneller verzuren als we ouder worden? Het is logisch dat een man van 70 het minder lang volhoudt dan iemand van 25. Maar wat kun je verwachten als je rond de 40 jaar oud bent?

Conclusies

  • Pieksnelheid gelijk bij beide groepen;
  • Middelbare leeftijdsgroep gemiddeld 10 hartslager lager per minuut;
  • De stijging van de hartslagen per set was vergelijkbaar in beide groepen;

Leeftijd het excuus of een slechte smoes? 

Als voorbeeld een mooie studie die gedaan is met 9 mannen tussen de 21 en 25 en 9 mannen tussen de 35 en 54. Beide groepen hebben minstens 2 jaar sportervaring en beoefenen minstens 2 jaar krachttraining. Squaten was een regelmatig onderdeel van hun training. Bij de test hebben ze de deelnemers 10 x 10 laten squaten, met 60 % van hun 1 RM(Hoeveel je maximaal kan tillen in 1 herhaling). Ze moesten zo snel mogelijk de opwaartse beweging van de squat uitvoeren. Ze zakten ook allemaal even diep om zo te gelijkheid te bepalen. De studie je wel alleen op mannen getest, daarom kan ik niet 100 % zeker zeggen of de resultaten ook bij vrouwen gelden.

 

De deelnemers zijn beoordeeld op hun pieksnelheid en het vermogen van elke set. Daarnaast hebben ze natuurlijk naar de hartslag gekeken en ook moesten ze de belasting van de training beoordelen. (RPE schaal).

De uitkomst 

Het vermogen over het algemeen was hoger bij de jongere atleten. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze sterker zijn dan de (oudere) mannen. De pieksnelheid was daarentegen wel gelijk bij beide groepen. Als we kijken naar de hartslag, is die van de middelbare leeftijdsgroep gemiddeld 10 hartslager lager per minuut. Dit komt omdat je hartslag lager wordt naarmate je ouder wordt. De stijging van de hartslagen per set was vergelijkbaar in beide groepen.

 

Kortom, de jongere atleten waren, gespierder, sterker en slanker, maar ze waren net zo snel vermoeid als de oudere groep. Geen reden dus om je achter je leeftijd schuil te houden. Misschien is dit een goede reden om toch een keer samen met je vader te trainen, of je vader van de bank af te trekken. Ben je geïnteresseerd om wat dieper op de materie in te gaan? Binnenkort staan er nieuwe artikelen in de kennisbank, waar ik wat dieper op de materie in ga.