Fitfacts
5 minuten

Tegenwoordig lijkt het steeds minder uit te maken wanneer je eet. Het populaire intermittent fasting is daar een goed voorbeeld van. Je krijgt over het algemeen minder calorieën binnen als je ook minder tijd krijgt om ze te nuttigen, maar heeft de timing van je maaltijden ook invloed op hoeveel energie je verbruikt? Ik hoor vaak dat het niet uitmaakt wanneer je eet. Ik heb goed research gedaan en een aantal verzamelstudies gelezen.

Conclusies

  • Je insuline gevoeligheid is hoger in de ochtend;
  • Het thermogene effect van voeding is 44 % lager in de avond;
  • Groot ontbijt en klein diner toont gunstige effecten aan;
  • Onregelmatige slaap kan zorgen voor een metabolische jetlag;

Ontbijten als een koning? 

Laten we bij de eerste maaltijd van de dag beginnen. Ik weet dat sommige van jullie het ontbijt overslaan, omdat je simpelweg geen honger hebt. Of je doet aan intermittent fasting, dan eet je pas om twaalf uur je eerste maaltijd. Wat je ook doet, er is altijd ruimte voor verandering. Je insuline gevoeligheid is namelijk hoger in de ochtend. De bètacel functie is 15 % hoger in de ochtend. Bètacellen zijn cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken. Ook is het thermogene effect van voedsel in de avond 44 % lager dan in de ochtend. Thermogene effect is de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt bij het verteren en absorberen van je voedsel.

Maakt het uit wanneer je wat eet? 

In een studie hebben ze twee groepen onderzocht. De eerste groep had een groot ontbijt, en klein diner, de tweede groep had een klein ontbijt en groot diner. De lunch aten ze even veel. De groep die een flink ontbijt had verloor 5 kg meer in vergelijking met de andere groep. Nu is het natuurlijk lastig te zeggen wat voor gewoontes die mensen verder hadden, maar je moet toegeven dat het op ze minst opmerkelijk is. Er is nog een studie met vergelijkbare resultaten. In deze studie hebben ze een groep die hun grootste maaltijd voor 15:00 uur consumeerde en een groep die hun grootste maaltijd na 15:00 uur consumeerde. Je raadt het al, de groep die hun grootste maaltijd voor 15:00 uur binnen kreeg, viel meer af en had een hogere insuline gevoeligheid.

 

 

Hoe een weekend je metabolische klok kan verpesten

Misschien ben jij na een lange week op werk, wel toe aan wat extra slaap in het weekend. Gek genoeg kan dit voor een metabolische jetlag zorgen, omdat je eet ritme wordt verstoord. Een mooi voorbeeld is, als je bijvoorbeeld op vakantie bent en je in een andere tijdzone zit. Ik snap dat het lastig is voor de meeste mensen om elke dag precies op dezelfde tijdstippen te eten. Probeer het zoveel mogelijk te optimaliseren door je maaltijden strikt in je plannen.