Fitfacts
20 minuten

Ben jij niet vies van een extra pepertje door je eten? Dan heb ik wellicht goed nieuw voor je want peper kan bijdrage bij de vetverbranding. De werkzame stof capsaïcine zorgt voor meer vet oxidatie en meer energieverbruik. De thermogenese gaat omhoog wat er op neer komt dat het lichaam meer energie verbruikt.

Conclusies

  • De werkzame stof capsaïcine zorgt voor meer vet oxidatie en meer energieverbruik.
  • Het kan bijdragen aan het proces maar om af te vallen ga je het met pepers alleen niet redden.

Onderzoek

Onderzoek van de universiteit van Maastricht liet zien dat de inname van 2,56 milligram capsaïcine per maaltijd. Wat ongeveer neerkomt op 1 gram rode peper. Enigszins invloed heeft op je energiebalans. Ze lieten onder andere zien dat een groep die 25 procent minder energie innam iets meer energie verbruikte.

Wil je nu zeggen Luc dat je lekker veel kan blijven eten want van rode peper val je toch af?

Nee zeker niet… Als je aan het afvallen bent kan peper bijdragen aan het proces. Daarnaast is het erg lekker om een extra pepertje aan je eten toe te voegen. Ben je niet zo’n topper in het eten van pepertjes? Tja… dan moet je extra hard werken om je doelen te bereiken. Dat was natuurlijk niet serieus bedoeld, natuurlijk kan je altijd leren om heet te eten. Ik kan me nog herinneren dat ik tien jaar geleden heel bijdehand extra peper op mijn pizza wilde hebben. Ik ging helemaal door de grond omdat ik de pepers niet kon verdragen. Mijn vrienden maken mij nog steeds belachelijk om die avond.

Tegenwoordig kan ik gelukkig heet eten beter verdragen. Probeer beetje bij beetje iets heter te eten en je zult zien dat je over een aantal jaar er veel beter tegen kunt.

Wat is het heetste wat jij ooit gegeten hebt?

Bronnen

1. 77 fabels & feiten over eten – hoofdstuk 48