Fitfacts
20 minuten
Tegenwoordig vinden we steeds meer vleesvervangers op de markt. Veel van deze producten zijn op sojabasis gemaakt, bijvoorbeeld tempé en tofu. Daarnaast worden er steeds meer zuivelvervangers verkocht waar soja ook als basis wordt gebruikt. Neem bijvoorbeeld sojamelk, geen koffiezaak kan meer zonder, omdat het hip is je cappuccino te drinken met sojamelk.
Je bent vast weleens op internet tegengekomen dat soja niet goed zou zijn voor de hormonen? Ik moet toegeven dat ik het zelf ook een aantal jaar heb gedacht. Zonder enige research gedaan te hebben, is het misschien een beetje makkelijk om toe te geven aan wat je gevoel zegt. Nadat ik onderzoek heb gedaan ben ik tot een andere conclusie gekomen. Laten we beginnen bij het begin.
Ontdek andere interessante weetjes
Conclusies
- In veel vleesvervangers soja.
- Soja een peulvrucht en rijk aan isoflavonen.
- Isoflavonen het planten oestrogeen wat helemaal niet schadelijk is.
- Geen negatieve gevolgen voor het testosteron gehalte.
Wat is soja?
Soja is een peulvrucht afkomstig van de sojaplant. Soja is rijk aan onverzadigd vet, eiwitten, ijzer en vitamine B1. Sojaolie wordt uit sojabonen gewonnen en is de meest geconsumeerde olie ter wereld. Daarnaast zitten er isoflavonen is soja. Dit is voor vele mensen de boosdoener.
Is soja slecht voor mannen?
Wij denken dat isoflavonen een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker. Isoflavonen worden ook wel planten oestrogenen genoemd. Het gaat om het isoflavoon genisteïne oestradiol dat vaak aangeduid wordt als het vrouwelijke geslachtshormoon. Aan het eind van de vorige eeuw hebben ze een test bij dieren gedaan. Op de proefdieren die soja kregen werd een effect op de groei van tumoren geconstateerd. Onderzoekers gaven aan dat het door de isoflavonen kwam. Gelukkig is bekend dat die onderzoeken niet toepasbaar zijn op mensen. In 2006 stelde de American Cancer Society borstkanker patiënten veilig soja te kunnen eten.
Wat zijn isoflavonen en zijn ze echt zo slecht?
Onderzoekers vroegen zich af of soja negatieve invloed heeft op het mannelijke geslachtshormoon. Dit zou komen door het isoflavoon genistëine, wat lijkt op het vrouwelijke geslachtshormoon oestradiol. Ze hebben gekeken naar de inname van isoflavonen en de invloed op de testosteronspiegel kwaliteit van het zaad. Daarnaast hebben ze ook gekeken naar het borstweefsel. Er zijn gelukkig geen negatieve effecten gevonden. Bij mannen en vrouwen komt oestrogenen in grote getalen voor in het lichaam, omdat we ze zelf aanmaken.
Durf je na dit gelezen te hebben eindelijk weer soja te eten? Fijn! We kunnen lekker met z’n allen soja cappuccino’s blijven drinken zonder ons verder zorgen te hoeven maken. Ik ben zelf helemaal weg van tempé dus dat komt mij perfect uit.
Eet jij vlees of ben je vega?
Bronnen
- ‘77 feiten & fabels over voeding’ – blz. 64