Fitfacts
20 minuten

Je hebt vast weleens last gehad van een blessure of je bent een tijd ziek geweest. Je wilt weer beginnen met trainen maar je checkt jezelf nog een keer in de spiegel. De moed zakt je in de schoenen want je bent een hoop spiermassa verloren. Het heeft je zo’n tijd gekost op dit resultaat te bereiken en je bent alles nu kwijt. Moet je nu helemaal opnieuw beginnen of bestaat er iets in de trant van spiergeheugen?

Conclusies

  • Al mijn spieren kwijt na een blessure.
  • Het lichaam bouwt de spieren weer sneller op.
  • Spieren sneller opbouwen mits je genoeg eiwitten binnenkrijgt, Je spieren komen sneller terug.

Spiergeheugen wat denken we dat het is?

Bij het woord geheugen denk je waarschijnlijk aan die zaterdagnacht waar je geheugen je in de steek liet. We denken bij het woord geheugen aan onze hersenen. Maar spiergeheugen is net wat anders. Je begint weer met trainen na zware periode waar je een gedeelte van je spiermassa kwijt bent. Je lichaam bouwt simpelweg de spieren sneller op dan je voorheen deed. Dit is het spiergeheugen. Maar ligt het allemaal zo simpel?

Hoe werkt spiergeheugen nou echt?

Ik zal proberen om dit op een eenvoudige manier uit te leggen. We beginnen bij het woord spiercelkernen. Elke spiervezel bestaat uit een enkele spiercel, die meerdere kernen heeft. Vanaf de celkern wordt het eerste commando gegeven wat voor de toename van eiwit zorgt in de spiercel. Is de toename meer dan de afname van de eiwitten, dan groeit je spier. Als je hard genoeg traint om het commando te bevelen, en daarnaast ook voldoende eiwitten binnenkrijgt via de voeding. Wat nodig is voor de toenamen van het eiwit in de spiercel.

Als je minimaal 17% meer spiermassa dan voordat je begon blijven de nieuwe celkernen aanwezig in de spiervezel. Ik geef je een makkelijk voorbeeld: Stel dat ik in een keer stop met trainen en verlies in 3 maanden tijd 30% van mijn spiermassa. Doordat ik meer celkernen heb ontwikkeld kunnen mijn cellen meer eiwitten produceren waardoor mijn spiermassa sneller terug komt.

Voor nu is het een feit dat spiermassa bestaat. Echter is er meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn.

Als je jouw spieren een IQ-punt zou geven, wat zou dat zijn?