Fitfacts
3 minuten
Je hebt vast weleens gehoord dat tarwe een dikmaker is, en dat we het beter niet kunnen eten? Tarwe is vergif en dat maakt ons ziek niet waar?
Ontdek andere interessante weetjes
Conclusies
- Broodbuik heeft gezorgd voor een negatief beeld wat wij over brood hebben.
- Met een glutenallergie kunnen we tarwe beter mijden.
Broodbuik
Het boek broodbuik van cardioloog Wiliam Davis komt je wellicht bekend voor. Doordat er negatief over tarwe wordt geschreven, hebben wij de neiging om te denken dat tarwe vergif is, en dat we het beter niet kunnen eten. Davis is helaas geen voedingswetenschapper en zijn bronnen zijn niet volledig. Genoeg reden om naar deze interessante claim te kijken dus.
Waar zit tarwe allemaal in?
- Meel en bloem
- Brood
- Couscous
- Deegwaren, zoals pasta en noedels
- Gebak en koekjes
- Pannenkoeken
- Kiemen, zoals voor op brood, of door een salade
- Vlokken, gepoft in ontbijtgranen
Wat zou een goede reden zijn om voeding met tarwe te mijden?
Dat zijn mensen met de aandoening coeliakie. In Nederland lijdt ongeveer 1% van de mensen aan coeliakie. Bij deze mensen treedt er darmschade op als gevolg van het eten van gluten. Gluten is een verzamelnaam voor tarwe rogge, gerst en speld. 5 tot 7 procent zou naar schatting gevoelig kunnen zijn voor gluten of andere stoffen die in graan zitten. Het is slechts een kwestie van overprikkeling maar er treed geen darmschade bij hen op.
Gelukkig is bij mij in de straat de bakker, nog steeds een van de drukst bezochten kraampjes op de markt. Zijn we dan weer klaar met het eten van speld brood, en hebben we weer ruimte in onze broodbuik voor tarwe brood?
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4760426/
- https://www.glutenvrij.nl/glutenintolerant_wat_heb_ik/wat_is_coeliakie