Fitfacts
5 minuten

Je hebt het vast weleens gehoord: Minder slaap leidt tot gewichtstoename. De eerste vraag die jij jezelf stelt is waarschijnlijk: Waarom? Heeft dit met de hormonen te maken en is dit wel echt zo? Omdat ik graag de feiten en fabels in de fitnesswereld ontrafel, doe ik met alle plezier onderzoek naar deze claim.

Conclusies

  • Een paar uur per dag minder slaap leidt tot een verhoogde calorieën inname;
  • Je hongerhormoon (ghrelin verhoogt en tegelijkertijd vermindert het hormoon wat je vertelt wanneer je vol zit (Leptine);
  • beter slapen zorgt dat je minder honger hebt.

Voeding de boosdoener?

Goede voeding is een cruciaal aspect om het meeste uit je training te halen, maar wat de meeste mensen zich niet realiseren is hoeveel dit wordt beïnvloed door de hoeveelheid slaap. Slaap- en voedingswetenschappers hebben aangetoond dat het verlies van zelfs maar een paar uur slaap ’s nachts leidt tot een gemiddelde verhoogde energie-inname van 385 calorieën! Als je dit met 7 keer vermenigvuldigt, is dit een gemiddelde van 2695 calorieën per week die je zou kunnen besparen, alleen al door een paar uur langer te slapen.

De manier waarop dit gebeurt is dat de slaap je hongerhormoon (Ghrelin) verhoogt en tegelijkertijd het hormoon dat je vertelt wanneer je vol bent (Leptine) vermindert. Dit is een recept voor overeten, en in combinatie met het feit dat je moe bent en meer energie nodig hebt, zullen sporters die niet genoeg slaap krijgen, veel meer kans hebben om vette en suikerhoudende voeding te eten, en het veel moeilijker vinden om hun voeding onder controle te houden dan degenen die genoeg slaap krijgen.

‘’Slapen is voor apen’’ of toch niet?

Misschien is het voor jou lastig om aan je nodige uren slaap te komen. maar zoals onderzoek aantoont, is het wellicht toch beter om die extra uurtjes te pakken zodat je minder de neiging hebt meer te gaan eten. Maakt te weinig slapen je dik? Natuurlijk hangt dat van meer factoren af. Het kan absoluut tot gewichtstoename zorgen op lange termijn.

Bronnen

  1. Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity, 16(3), 643-653.
  2. Knutson, K. L., & Van Cauter, E. (2008). Associations between sleep loss and increased risk of obesity and diabetes. Annals of the New York Academy of Sciences, 1129, 287.

Hoeveel uur per nacht slaap jij?