Fitfacts
5 minuten

Ook in 2019 moet ik nog steeds aan vrouwen uitleggen dat je niet zo groot wordt als Arnold Schwarzenegger als je een paar keer in de week aan krachttraining doet. Ik snap de angst van vrouwen dat ze niet kanonnen van een biceps willen krijgen, maar dit krijg je niet zomaar. Om er als Arnold Schwarzenegger uit te zien heb je heel veel training nodig en de juiste hormonen. Het hormoon dat mannen nou eenmaal meer hebben dan vrouwen is: testosteron. En juist dit hormoon is van essentieel belang voor spiergroei en ‘mannelijke ontwikkeling’.  Over het algemeen kan je stellen: hoe meer testosteron jij hebt, hoe mannelijker jij bent.

Conclusies

  • Je wordt niet snel groot en gespierd omdat je testosteron lager is.
  • Extreem gespierde vrouwen hebben waarschijnlijk verboden middelen gebruikt.
  • Stap eens uit je comfortzone en ga tussen de big boys staan.

Vrouwelijke kenmerken

Zie jij in de sportschool toch een vrouw lopen die extreem gespierd is en waar weinig vrouwelijke kenmerken van over zijn? Dan zou het goed kunnen dat zij kunstmatig grote hoeveelheden testosteron toedient door middel van: injecties (anabolica). Echter, praten we in dit geval niet meer over een hobbyist, maar over bodybuilding en topsporters.

 

Wil je toch cardio blijven doen? Doe dan een combinatie van beide: cardio én krachttraining! Als je eenmaal wat spiermassa hebt opgebouwd in het krachthonk stimuleert dit namelijk ook de vetverbranding. Het kost het lichaam meer energie om de spieren te onderhouden, waardoor de ruststofwisseling wordt verhoogd. Naast dat krachttraining bijdraagt aan vetverbranding kan het je ook een dosis zelfvertrouwen geven! Get out of your comfortzone en ga een keer tussen de ‘big boys’ en de halters staan.

Het enige wat misschien minder vrouwelijk wordt zijn de eeltplekken op je handen, maar zelfs dat hoeft niet te gebeuren door het dragen van handschoentjes.  GO FOR IT GIRL!

Bronnen

  1. Guadalupe-Grau A, Fuentes T, Guerra B, Calbet JA. Exercise and bone mass in adults. Sports Med. (2009)
  2. Strasser B, Siebert U, Schobersberger W. Resistance training in the treatment of the metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of the effect of resistance training on metabolic clustering in patients with abnormal glucose metabolism. Sports Med. (2010)
  3. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003707.htm

Wat is jouw tip- aan dames die bang zijn te breed te worden?

Privacy Preference Center