Fitfacts
5 minuten

Dit artikel ben ik op het moment rustig aan het schrijven met een cola zero naast mij. Je zou denken dat ik het goede voorbeeld moet geven, of geef ik het goede voorbeeld? Van jongs af aan wordt gedacht dat kunstmatige zoetstoffen slecht zijn voor ons en ons zelfs dik maken. Is deze bewering wel juist? Bij welke hoeveelheid maakt het ons dik? Ik drink mijn cola zero rustig verder, en probeer je ondertussen het juiste antwoord te geven.

Conclusies

  • Zoetstoffen maken je niet dik.
  • Je eet niet meer door de consumptie van zoetstoffen.
  • Je suikerspiegel gaat niet zo snel omhoog als bij normale suiker.

Waarom zouden kunstmatige zoetstoffen ons dik maken?

Volgens bepaalde artikelen zouden kunstmatige zoetstoffen je suikerspiegel verhogen precies hetzelfde als suiker, en leggen het systeem plat waarmee je de suikerspiegel reguleert. Daarnaast zouden kunstmatige zoetstoffen je eetlust opwekken, waardoor je meer gaat eten. Wat op lange termijn voor overgewicht zou kunnen zorgen. Al jaren horen we dit, en we durven steeds minder suikervervangers te eten omdat het zo’n slechte naam heeft.

Maar nu de feiten

In een verzamelstudie uit 2010 hebben ze al deze beweringen onder de loep genomen.  Hier kijken ze naar het effect van aspartaam, stevia en sucrose. En wat blijkt nou: Nee, je krijgt niet meer honger door deze zoetstoffen. Nee, je gaat er ook niet meer door eten. En nee, je bloedsuikerspiegel gaat niet zo snel omhoog zoals bij suiker. Het heeft juist voordelen om suikervervangers te consumeren. Ik ben er zelf een groot voorstander van, aangezien ik dan toch een lekker zoet drankje kan drinken, want daar ben ik soms gewoon aan toe. Dat zorgt dat ik minder calorieën binnen krijg, en heel het jaar in shape ben.

Ik wil niet zeggen dat je liters met cola zero weg moet drinken op een dag, want te veel is natuurlijk nooit goed, maar het gaat je absoluut helpen om je lekkere trek onder controle te krijgen en daarnaast bespaart het je veel calorieën.

 Hieronder een kleine lijst waar deze zoetstoffen in terug te vinden zijn:

  • Light frisdranken
  • Proteïne shakes
  • BCAA en pre-workouts
  • Proteïne repen
  • Snoep zonder suiker

Bronnen

Eet of drink jij wel eens zoetstoffen? Laat het weten in de reacties!