Fitfacts
5 minuten

Heb jij de stairmaster al kunnen overmeesteren of ga je liever voor een goede hardloopsessie buiten? Hoe dan ook, je doet aan cardio. Voor de een gaat het makkelijker dan voor de ander. Wie af wil vallen, moet cardio doen… Of kan het ook anders? Ik geef het alvast toe: ik doe zelf regelmatig cardio. Nu wil je vast wel weten waarom ik dit doe en of het echt nodig is.

Conclusies

  • Afvallen kan ook zonder cardio
  • Je lichaam past zich snel aan
  • Na verloop van tijd heb je cardio nodig
  • Te weinig eten kan nadelige effecten hebben

Waarom doen we aan cardio?

Heel simpel: omdat je nou eenmaal veel calorieën verbrand tijdens een cardiosessie over het algemeen. Daarnaast is cardio heerlijk om je hoofd leeg te maken. Dit is dan weer goed om de stress te verwerken. Sporten in het algemeen is ideaal om stress te verweken. Maar goed laten we even bij het onderwerp ‘CARDIO’ blijven. Met een uur hardlopen verbrand je al snel 1000 calorieën. Terwijl je met krachttraining tussen de 200-300 kcal verbrand. Laten we even bij de basisvraag beginnen.

Wanneer vallen we af?

Simpel gezegd vallen we af als je minder eet dan je nodig hebt. Zonder moeilijke termen op te noemen zal ik het eenvoudig aan je uitleggen. Stel dat ik 2000 kcal nodig heb om niet af te vallen, maar ook niet aan te komen. Ik eet 250 kcal per dag minder en 1750 kcal voor 5 dagen achter elkaar. Dat betekent dat ik 1250 kcal per week minder eet. Zo val ik dus af. Als ik daarnaast 30 minuten cardio doe op lage intensiteit verbrand ik 300 kcal extra. Zo val ik dus nog sneller af.

Waarom niet gewoon minder eten?

Precies. Je kan ook gewoon minder eten zodat je minder cardio hoeft te doen. Het klinkt makkelijk om 300 kcal minder te eten en dat is het tot zekere hoogde ook. Maar voor wie een langere periode bezig is met afvallen merk je dat het erg moeilijk is om steeds minder te eten. Je lichaam past zich makkelijk aan. Om een gegeven moment zal je dus weer wat minder moeten gaan eten en dat gaat niet altijd.

Cardio als oplossing

Stel je bent een dame van 160 cm lang en je weegt 60 kg. Is het dan verstandig om onder de 1000 kcal te gaan zitten om af te vallen? Nee, dat is het zeker niet! Je krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen waardoor je lichaam ondervoed raakt en je hebt totaal geen energie. Gelukkig kunnen we dit probleem ideaal oplossen met cardio. Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en daarnaast extra cardio toevoegt aan je training. Wat voor soort cardio mag je helemaal zelf weten, want ik ga niks afkeuren.

Nog een gratis tip

Wat ik fijn vind is om 4 dagen wat minder te eten, zodat ik 3 dagen meer kan eten. Dit werkt mentaal erg fijn voor mij. Als ik in het weekend een feestje heb of ik ga lekker eten kan ik daar met een flexibele manier mee omgaan zonder een slecht smoesje te verzinnen. Wil je weten hoe ik dat doe?  Stuur mij een bericht zodat ik je verder kan helpen.

Bronnen

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4236233/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3943438/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18842775/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20473222/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20473222/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28704882/

Hoeveel gram eiwitten eet jij per dag? Laat het weten in de reacties!