Fitfacts
5 minuten

“Hey bro, ik groei niet hard genoeg. Ik moet beginnen met proteïne shakes, dan ga ik weer groeien.” Deze zin heb ik letterlijk meerdere keren voorbij horen komen tijdens het sporten. Ik krijg zelfs regelmatig vragen van cliënten welke shake ze het beste kunnen nemen voor sneller resultaat. Bestaat die magische shake en waar kan je hem kopen?

Conclusies

  • Aankomen draait niet alleen om eiwitten
  • 1.6 - 2.0 gram eiwit per kg voor de man
  • 1.2 - 1.6 gram eiwit per kg voor de vrouw
  • Eiwitshakes handig voor het gemak

Eiwitbehoefte

Bij het woord sportschool denk je vaak aan grote jongens die alleen maar aan de proteïne shakes zitten. Want daar worden we groot van, toch? Ik kan mij niet herinneren dat Popeye aan de proteïne shakes zat, maar goed, dat zal wel aan mij liggen.

Proteïne shakes zijn niks anders dan eiwitten. Ja, eiwitten zijn belangrijk voor het herstel, maar gaat die proteïne shake nou echt het verschil maken op lange termijn? Laten we beginnen met te kijken hoeveel eiwitten we nodig hebben als we willen aankomen in spiermassa. Voor het gemak neem ik mezelf even als voorbeeld.

  • Eiwitbehoefte: 1.6 – 2.0 gram per kg (bij aankomen)
  • Mijn huidige gewicht: 86 kg
  • Mijn persoonlijke eiwitbehoefte: 155 gram afgerond. Uitgaande van 1.8 gram per kg

Stel dat ik gewoon 155 gram eiwit op een dag eet, zonder die magische eiwitshake te drinken. Of ik eet 130 gram eiwit en neem na het sporten een shake van 25 gram whey proteine, dan komen we totaal ook uit op 155 gram eiwit. 155 gram eiwit is toch gewoon 155 gram eiwit of ligt dat aan mij? Kijk, als je moeite hebt om genoeg eiwitten binnen te krijgen dan snap ik dat je voor een eiwitshake gaat. Ik neem zelf ook regelmatig een eiwitshake, maar dat heeft een andere reden, die ik je zo ga uitleggen.

Komen we wel aan met alleen 155 gram eiwit?

Ik ga je een vraag stellen waar je even over na mag denken. Stel ik heb 3000 kcal nodig om aan te komen. Ik eet 155 gram eiwit, 320 gram koolhydraten en 60 gram vet wat totaal uitkomt op 2.440 kcal. Kom ik dan aan? Ik kom aan het eind van het artikel bij je terug met het juiste antwoord.

Redenen om een eiwitshake te nemen

Een van mijn redenen is dat het makkelijk is om mee te nemen na het sporten. Plus een eiwitshake bevat vaak puur eiwitten en er zitten over het algemeen geen vetten in. Dat is goed voor de opname plus dan kan ik mijn vetten uit andere bronnen halen.

Zoals beloofd ga ik jullie het antwoord nog geven… Als ik 3000 kcal nodig heb en ik eet er maar 2.440, dan kom ik natuurlijk niet aan. Ongeacht of ik genoeg eiwitten eet.

Hoeveel gram eiwitten eet jij per dag? Laat het weten in de reacties!