Fitfacts
5 minuten

Je kent het gevoel waarschijnlijk wel, na een nieuwe of heftige training is de spierpijn de volgende dag meestal extreem. de tweede dag is de spierpijn nog extremer. Wat betekent dit signaal nou eigenlijk? Is spierpijn een teken dat we meer gaan groeien, of is het een reactie van je lichaam om jezelf te beschermen. Ik zou het zo kort mogelijk proberen uit te leggen, maar eigenlijk kan ik hier met gemak tien pagina’s over schrijven.

Conclusies

  • Spierpijn een reactie van het kapotmaken van je spiervezels;
  • Kleine verandering zorgt al voor meer spierpijn;
  • Mechanische spanning belangrijkste factor voor spiergroei;

Wat is Spierpijn?

Spierpijn is een pijnlijk of beter gezegd een zeurend gevoel, als gevolg van een zware training. Spierpijn treedt meestal 12 tot 36 uur later op. Spierpijn is een reactie op het kapotmaken van je spiervezels. Je kan het zien als een ontstekingsreactie van het lichaam.

Moet je zwaar trainen om spierpijn te krijgen?

Nee absoluut niet. Een kleine verandering in je schema kan al voor flinke spierpijn zorgen. Even als voorbeeld: Door bench press te veranderen naar dumbbell press, kan al voor flinke spierpijn zorgen. Terwijl in feite de beweging hetzelfde is. Ga maar een dag totaal iets anders doen. Bijvoorbeeld een dag Snowboarden of skiën, dan zal je zien dan je de volgende dag spierpijn hebt. Wil dit zeggen dat je spieren gaan groeien op deze manier? Nee zeker niet, het is enkel een reactie van je lichaam op een verandering.

Hoe werkt dat dan met een nieuw trainingsschema?

Tijdens de eerste weken van een nieuw trainingsschema is de spierpijn maximaal. Vaak krijg ik de vraag van mijn cliënten die ik coach: ‘’Ik heb geen spierpijn meer na mijn trainingen, groei ik nog wel?’’ Het antwoord is JA! Sterker nog, de laatste weken van je trainingsschema zijn juist optimaal voor spiergroei. Het voelt misschien een beetje onnatuurlijk omdat het relatief makkelijker gaat in vergelijking met je eerste weken, maar het zijn juist laatste weken dat voor meer spiergroei zorgt.

Welke factoren zijn essentieel voor spiergroei?

  • Mechanische spanning
  • Metabolische stress
  • Spierschade

 

Mechanische spanning lijkt op dit moment de belangrijkste factor voor spiergroei. Zoals ik hierboven heb toegelicht is spierschade een reactie van het lichaam op een zware training. Het is dus een fabel dat je spierpijn moet hebben om je spieren te laten groeien. Echter kan het wel een indicatie zijn dat je hard traint, wat uiteindelijk voor resultaat kan zorgen. We moeten zeker hard durven te trainen, want als we niet vooruit gaan, groeien we ook niet. Ik laat het voor nu even hierbij, maar bij de volgende fit fact ga ik verder in op de methode die je toe kan passen om je lichaam te blijven prikkelen.

Bronnen

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30865998
  2. https://ro.ecu.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=2001&context=ecuworks
  3. http://www.ageingmuscle.be/sites/ageingmuscle.be/files/Effects%20of%20resistance%20training%20with%20moderate%20vs%20heavy%20loads%20….pdf

Word nu lid en krijg 2 maanden gratis op onze online coaching.